Anàlisi de l'actualitat dels mercats

Enrique Marazuela, CFA CAd, director d'inversions de Banca Privada de BBVA.

La pandèmia continua sent rellevant

17/05/2021

Obrim aquest comentari amb la nostra visió de la pandèmia. El nostre punt de vista que quedarà erradicada abans que finalitzi 2021, malgrat estar ben fonamentat, no deixa de ser una hipòtesi, una opinió en una situació d'incertesa. Malgrat les terribles notícies que ens arriben de l'Índia i Llatinoamèrica, sembla que en ambdues geografies la situació no s'agreuja encara més. Per part seva, Occident presenta xifres estables amb una certa tendència a la moderació; destaquen el Regne Unit i els Estats Units. I, d'altra banda, les vacunacions continuen avançant a un ritme molt superior al mostrat durant el primer semestre. 

Les preocupacions que reflectíem la setmana passada en el conflicte palestinoisraelià continuen en el punt on les vam deixar; esperem que la pau arribi com més aviat millor i que es compleixi la sentència d'Isaac Rabin: el seny vencerà. 

Pel que fa a la macroeconomia, continuen els ecos de les elevades dades d'inflació publicades als Estats Units, on els indicadors continuen mostrant dinamisme en la recuperació. I a Europa, els agents econòmics mostren més confiança en el futur, tal com va deixar clar l'indicador alemany ZEW, que va assolir el seu nivell més elevat des del començament de la pandèmia i va arribar a una cota no vista des de l'any 2000. 

La setmana passada, els mercats van estar marcats per les notícies de l'evolució dels preus als Estats Units, que, en el moment de conèixer-se, van provocar caigudes tant en els bons com en les accions. Malgrat que després es van anar recuperant les cotitzacions, no va ser suficient per eliminar les pèrdues. A això, van contribuir-hi les declaracions de diversos portaveus dels bancs centrals, especialment de la Fed, que insistien en la idea que estem davant d'esdeveniments transitoris i que, un cop passats, la inflació tornarà al camí desitjat. 

I una cosa semblant va passar amb els bons; després de la mala notícia de la inflació i les crides a la calma, el repunt de rendibilitats del deute públic i la seva correlativa caiguda de preus no va ser tan dràstica. Paradoxalment, el repunt de rendibilitats va ser més dràstic a Europa que als Estats Units; les primes de risc perifèriques es van ampliar. 

No va haver-hi grans moviments en les primeres matèries, tant metalls preciosos com la resta de mercaderies, encara que els preus es van inclinar cap a les alces, com correspon a un entorn amb una mica més d'inflació, que és una bona notícia per a aquest tipus de béns.

Mantenim el nostre posicionament, sobreponderats en accions i infraponderats en bons governamentals, i això tot i tenir en compte com ha estat de favorable aquest any. Creiem que els fets esdevinguts el 2021 avalen i reforcen les raons per estar invertits en accions i cauts en bons.

En síntesi, continuem preocupats per la pandèmia, però aquesta setmana l'encarem amb una mica més d'optimisme; ja que les dades al món emergent no han empitjorat significativament. El món desenvolupat continua donant bones notícies. Ens preocupen les hostilitats entre palestins i israelians. La gran protagonista de la setmana passada de la macro va ser la inflació, però les declaracions dels portaveus dels bancs centrals van permetre que el seu impacte final en els mercats no fos dràstic. Tant els bons com les accions van retrocedir la setmana passada. Mantenim el nostre posicionament.