Anàlisi de l'actualitat dels mercats

Álvaro Manteca, responsable d'Estratègia de BBVA Banca Privada.

Les borses activen el mode 'stand by'

13/09/2021

Els dubtes despertats sobre la vigorositat del creixement econòmic i sobre els pròxims moviments dels bancs centrals es van reflectir amb claredat en el sentiment dels inversors, que van desfer posicions durant la setmana que deixem enrere en els mercats de renda variable mundials. Així, l'índex mundial de MSCI va retrocedir poc més d'un 1%, després de dues setmanes consecutives a l'alça.

Als Estats Units, encara que les preses de beneficis no van ser rellevants, el cert és que comencen a donar senyals d'un progressiu esgotament del vigor alcista. De fet, l'índex S&P 500 fa 34 dies que no puja un 1%, el període més llarg en 20 mesos i, el que és més significatiu, més de la meitat dels membres de l'índex porten una correcció superior al 10% des del mes de maig. Les borses també es van veure afectades per la notícia de la decisió de la demanda presentada per la companyia Epic Games contra Apple, que donava parcialment la raó a la companyia del popular videojoc “Fortnite” en la forma de cobrament de l'App store del gegant tecnològic, que haurà d'adaptar el sistema de cobrament de la seva botiga virtual al nou marc dictaminat en sentència. Aquesta situació va arrossegar, durant l'última jornada de la setmana, gran part dels índexs on la companyia de la poma té un gran pes, a causa de la seva imponent capitalització borsària.

Al Vell Continent, l'evolució borsària, encara que baixista de mitjana, va ser més bona que la registrada als Estats Units i l'índex Eurostoxx 50 va limitar el seu retrocés setmanal al -0,75%. Per països, va destacar negativament el mercat espanyol, ja que l'índex IBEX-35 va patir una correcció pròxima al -2%, llastat per les empreses més lligades al procés de reobertura. Parlem de la correcció més voluminosa des de mitjan mes de juliol passat. Per sectors, el de consum discrecional i el tecnològic van ser els guanyadors de la setmana, mentre que les empreses elèctriques i sanitàries van ocupar les últimes posicions del rànquing sectorial.

En matèria de política monetària, el focus d'atenció sobre els bancs centrals continua "in crescendo". La setmana passada va destacar la reunió del BCE, que va anunciar una lleugera disminució en el ritme de compra de bons, que durant el quart trimestre passarà de nivells pròxims però inferiors als 80.000 milions d'euros mensuals a un ritme una mica superior als 60.000 milions mensuals. A més, Lagarde va anunciar que les grans decisions sobre els programes de compra de bons es prendran en la reunió de desembre. Així mateix, va revisar lleugerament a l'alça les expectatives de creixement i inflació, que continua considerant transitòria.

El punt de més interès macroeconòmic del mes, i podríem dir que del que resta de l'any 2021, serà la pròxima reunió de la Reserva Federal als EUA. Els membres del comitè deliberaran sobre la millor manera de manejar la reducció gradual de les compres d'actius, enmig d'unes taxes d'inflació més altes de l'esperat i un mercat laboral més feble del que es preveia. El consens sembla haver digerit ja aquesta reducció gradual dels programes de compres, però qualsevol sorpresa en l'expectativa d'enduriment en el preu del diner es transformarà en volatilitat en el mercat d'accions i bons.

Un temor que comença a cotitzar en mercat és la possibilitat d'un escenari d'estagflació. És a dir, acceleració de la inflació en coexistència amb taxes de desocupació elevades i estancament en el ritme de creixement. Des del nostre punt de vista, els temors d'estagflació són infundats, ja que és altament probable que el creixement econòmic mundial s'estabilitzi en nivells elevats, que permetin recuperar en pròxims trimestres tota l'activitat perduda durant la pandèmia de COVID-19 i reprendre la tendència de creixement prèvia. Així mateix, des del punt de vista dels preus, seguim considerant que les taxes d'inflació haurien de normalitzar-se en els mesos vinents, a mesura que es dilueixen les pressions en les cadenes de subministrament globals.

Amb tot i amb això, ens endinsem en un període on l'estacionalitat no jugarà a favor, marcat per grans referències macroeconòmiques i polítiques en el calendari, que posaran a prova la solidesa de la tendència alcista en forma de repunts de volatilitat, però on no tenim dubtes de la seva continuïtat fonamental. Les expectatives de baixos tipus d'interès i de creixement econòmic, que arrossegarà els beneficis empresarials, deixa un clar saldo a favor d'aquesta classe d'actiu.

Des del nostre punt de vista, i sent fidels a la balança actual d'arguments a favor i en contra, el risc més gran per a l'inversor se situa en romandre fora d'aquest pròsper mercat, intentant endevinar quin és el moment més idoni per entrar-ne i sortir-ne. Estem convençuts que qualsevol debilitat temporal en els mercats de renda variable mundials constituirà una nova oportunitat de compra per a aquells inversors que no hagin vist encara el moment oportú per accedir als actius de risc, que segueixen sent dels pocs que ofereixen un potencial de rendiment real positiu en el llarg termini.

En síntesi, continuem mantenint-nos sobreponderats en accions, encara que el protagonisme actual dels bancs centrals i els preus puguin donar-nos algun ensurt, que aprofitaríem per incrementar posicions.