Dotze ensenyaments per a la vida que he après a TEDxMadrid i que et poden servir a tu

Segur que en algun moment de la teva vida els teus pares o professors han parlat amb tu per intentar canviar alguna actitud teva que consideraven millorable. Hagin tingut èxit o no, potser si haguessin vist abans algunes de les conferències que han tingut lloc a TEDxMadrid haurien plantejat aquesta conversa de manera diferent.

Perquè, independentment de l'edat que es tingui, moltes persones han vist en una d'aquestes sessions una font d'inspiració, en l'àmbit personal o laboral.

Una idea a cada xerrada

De fet, es pot dir que totes i cadascuna de les persones que han tingut l'oportunitat de pujar a l'escenari de TEDxMadrid tenen alguna cosa per aportar i una idea que val la pena difondre. Que t'arribi més o menys dependrà de molts factors.

Per això, és extremadament difícil fer una selecció dels ensenyaments destacats de TEDxMadrid. Aquí te'n proposem una petita part abans que tingui lloc TEDxMadrid 2019 el pròxim 21 de setembre, amb el patrocini de BBVA.

Francisco Polo: qualsevol persona pot canviar el món

El fundador de Change.org explica com en gairebé quinze dies va aconseguir, amb un post en el seu blog en contra de les bombes clúster, que milers de persones demanessin al Congrés dels Diputats la seva prohibició i que el Govern l'acabés acordant. No cal ser president del món per eliminar les barreres i els obstacles i poder millorar la vida dels altres. El poder és en cadascun de nosaltres.

TED Fellows: pots fer realitat el teu somni, comunicar-lo millor i formar part d'una comunitat

Probablement coneixes les conferències TED, però amb prou feines deus saber res del seu programa de beques, amb el qual joves emprenedors d'arreu del món i de totes les disciplines poden tenir més suports per fer realitat els seus somnis. L'espanyol Xavier Vilalta és un d'aquests fellows.

Marta Peirano: Ens vigilen encara que no siguem ningú

Les noves tecnologies són molt útils per als usuaris, però també ho són per als qui les controlen perquè és possible obtenir moltíssima informació de les persones que les utilitzen. És possible que infravalorem la quantitat d'informació que generem cadascun de nosaltres, el valor de tota aquesta informació i el que empreses i governs poden saber i fer amb totes aquestes dades.

César Pérez: Acceptem veritats que no tenen per què ser-ho

No només reconstruïm la nostra memòria amb el que ens expliquen els altres com a relat, sinó que tot pot ser un relat. César Pérez explica com fins i tot va crear un estat independent (Hautovia) per demostrar que acceptem veritats que no tenen per què ser-ho, com les fronteres.

Marta González: Cal mirar més enllà del que sembla a primera vista

La ciència no pot oferir veritats simples i inapel·lables. L'estudi dels primats va ser erroni a l'inici, i quan les primatòlogues es van erigir com a models, tot va canviar. Cal eliminar, doncs, els estereotips creats, perquè no tot respon a aquests patrons.

Gabriel Sebastián: Cal ser molt ingenu per enfrontar-se als reptes més importants

La tecnologia que hi ha al darrere de cada producte tecnològic pot amagar grans drames en països de l'Àfrica. Però fins i tot les accions més petites per intentar erradicar aquests drames poden tenir un gran impacte a escala global.

Nagore de los Ríos: Si hi ha una sola resposta sense respondre, el treball no està acabat

En un moment en què es demana transparència, especialment als governs, Nagore de los Ríos explica com s'ha aconseguit aquesta fita al País Basc utilitzant la tecnologia. Tot i que és un projecte considerat d'èxit, aquesta responsable adverteix que el treball és sempre continu i sens fi.

Basurama: Comprem porqueria i ens acostumem a viure en espais porqueria

Ningú no vol les escombraries, però tota la vida està relacionada amb petits gestos que estan relacionats amb la generació d'escombraries. És un problema global que ens afecta en l'àmbit local. Si encara no t'has adonat de totes les escombraries que som capaços de generar amb cada acte, has d'escoltar Basurama.

Oliver Schulbaum: Amb petites gotes fem un riu

Davant la propietat intel·lectual i privada, molts proposen les bondats del codi obert, de l'economia oberta, per ser tots petits productors, gràcies al finançament col·lectiu. Descobreix alguns dels projectes que tenen més d'èxit sota la llicència Creative Commons.

Pepe de la Peña: El mètode de canvi de baix a dalt funciona

Tothom vol canviar l'educació, però ningú no es posa d'acord en com fer-ho. Davant d'aquells que creuen que els professors més joves són els més preparats i disposats, Pepe de la Peña exposa les dades i els resultats d'algunes de les iniciatives posades en marxa.

Javi Creus: En les crisis canvien les respostes i també les preguntes

Estem en constant canvi i reinvenció, tant en l'àmbit de la societat com en el personal i professional. És un canvi econòmic total, de revolució de confiança fins i tot entre estranys. Ja no som únicament consumidors, sinó productors en tota mena d'indústries; valorem tot el que sabem a canvi no només de diners, sinó també de reconeixement.

El Mundo Today: L'humor sempre és una bona eina

No podem tancar aquests ensenyaments sense parlar de la participació dels creadors de la pàgina web sàtira El Mundo Today, que et faran somriure i riure amb les seves ocurrències per demostrar que tot en aquesta vida té un altre color i caire quan hi apliques el sentit de l'humor.

Per què no t'has de perdre la pròxima edició

La llarga trajectòria d'aquest tipus de conferències fa que, independentment del perfil que tinguis i/o de quines siguin les teves aspiracions i motivacions, sempre puguis extreure'n infinitat d'ensenyaments gairebé per a qualsevol àmbit de la teva vida.

TEDxMadrid, amb el patrocini de BBVA, tornarà el setembre amb el concepte de Retrofutur com a paraigua comú a totes les xerrades.

Serà una oportunitat única perquè visquis en primera persona, i no a través dels vídeos de YouTube, les experiències i els ensenyaments que ens aportaran tots els ponents.