Vols treballar amb robots? Doncs has d'estudiar això

Per bé que fa només uns anys hagués estat impensable, avui aquelles velles premisses explotades per les pel·lícules de ciència ficció semblen haver-se convertit en una realitat. Ens estem referint al cèlebre desenvolupament de la robòtica i, sobretot, a la popularització d'aquest tipus de màquines en àmbits que van més enllà de la indústria i que no deixa de créixer.

Tal és així, que constitueix una excel·lent àrea de professionalització, amb unes perspectives laborals molt interessants. Tanmateix, saber el que has d'estudiar per especialitzar-te no és una qüestió senzilla. Recollim aquelles carreres, màsters i cursos que et resultaran d'utilitat i et permetran aconseguir-ho.

No perdis de vista

El primer que has de saber és que, com en qualsevol altra disciplina, tot dependrà de la branca que prefereixis. És a dir, un robot pot ser de molt diferents maneres (humanoide, estar pensat per moris empresarials, etcètera) i compta amb parts de disseny, electrònica, maquinari i programa. El quid de la qüestió radicarà en quin d'elles vols centrar-te.

Per exemple, la robòtica industrial està enfocada a la construcció de màquines que facin tasques mecàniques i repetitives, mentre que la robòtica de servei se centra en què desenvolupen tasques útils per a la societat. L'humanoide i l'intel·ligent cerquen desenvolupar robots amb capacitat de raonament i capaços d'imitar les particularitats dels éssers humans, respectivament. I la robòtica d'exploració és la que s'encarrega de dur a terme programes capaços d'analitzar documents a la recerca de continguts i patrons.

A més, i independentment de què escullis, és més que probable que hagis de fer diversos postgraus per especialitzar-te en el que t'agradi, per no parlar que cada pla d'estudis és diferent – resulta recomanable que el consultis exhaustivament a priori, una mala elecció podria desmotivar-te –. Aquest el qual, aquestes són algunes opcions.

Grau en Enginyeria Electrònica, Robòtica i Mecatrónica

Per a aquells que estiguin a punt d'entrar en la universitat, l'alternativa més completa és el Grau en Enginyeria Electrònica, Robòtica i Mecatrónica, una carrera relativament recent en què s'aborden qüestions com el disseny de dispositius electrònics, el suport de comunicació de les empreses, modelat i simulació de sistemes, la construcció de robots amb fins industrials i el manteniment de sistemes i equips electrònics i robòtics.

Perquè et facis una idea, la Mecatrónica combina quatre enginyeries: l'Electrònica, la Mecànica, la Informàtica i l'Enginyeria de Control. En termes generals compleix amb fins com automatitzar la maquinària, crear productes intel·ligents, i homogeneïtzar i harmonitzar diferents components electrònics i mecànics. A més d'a la robòtica es pot aplicar a uns altres camps com la indústria de l'automatització, la farmacèutica, automobilística, tèxtil i unes altres.

Grau en Enginyeria Industrial Electrònica i Automàtica

Un mica menys específic és el Grau en Enginyeria Industrial Electrònica i Automàtica, que oferirà a l'alumne els coneixements necessaris per al desenvolupament de sistemes que millorin els processos industrials, no només des del punt de vista de la robòtica, sinó també de la indústria de l'automòbil, la medicina, etcètera.

És habitualment en la segona part d'aquesta formació quan s'aborda el desenvolupament de sistemes robotitzats. El de sistemes de control i automatització, electrònics i industrials i l'enginyeria de manteniment d'instal·lacions d'aquest tipus són unes altres de les seves àrees d'interès. Té també parts de modelat i simulació de sistemes, instrumentació virtual i mecànica aplicada.

Altres carreres recomanables

Si desitges tenir un ventall més variat de possibilitats o, senzillament, vols tenir l'opció de triar unes altres alternatives, en els últims cursos de Telecomunicacions s'inclouen assignatures de robòtica. Amb Enginyeria Elèctrica i Enginyeria en Mecànica passa alguna cosa semblant.

Per dedicar-te al programa pots estudiar el Grau en Enginyeria Informàtica, que compta amb assignatures de robòtica industrial i similars. Es tracta de carreres des de les quals es poden cursar màsters específics a posteriori sense complicacions.

Fes un màster específic

Una de les alternatives potser més socorreguda d'aquesta llista és fer un màster. Aquí també disposem de diverses possibilitats. Els hi ha centrats en la robòtica i automatització, però també per especialitzar-se en cibernètica i en Enginyeria Mecatrónica. I encara que arribats a aquest punt queda clar aquest tercer, no ocorre el mateix amb els dos primers.

El de robòtica i automatització se centra en les tendències en la robòtica industrial i de serveis – la part en què les màquines duen a terme tasques útils per als humans en un àmbit més quotidià–, i aborda també les aplicacions de la robòtica mòbil. L'enfocament és més aviat pràctic i requereix haver cursat Enginyeria Industrial, Telecomunicacions, Informàtica, Enginyeria Tècnica Industrial o similars prèviament. Pots fer-te una idea amb el pla d'estudis del de la UC3M.

La cibernètica estudia i aplica els sistemes de comunicació i regulació automàtics dels humans i els aplica a sistemes mecànics i electrònics que se semblen a ells. Es tracta d'una branca ideal per a aquells que estiguin pensant en “fabricar” humanoides. Els màsters de cibernètica i robòtica solen tenir parts d'automatització, enginyeria biomèdica, microrobòtica, telerobòtica, i robots autònoms. També compten amb assignatures de realitat virtual i augmentada, nanotecnologia, modelat de sistemes, i mecatrónica.

Dins el camp de la robòtica i havent cursat el grau en Enginyeria Electrònica, Robòtica i Mecatrónica, seria interessant fer un màster avançat en Enginyeria Mecànica, Ambiental, Sistemes d'Energia Elèctrica i similars en funció del nostre camp favorit.

Cursos sobre Intel·ligència Artificial, iniciació a la Robòtica i similars

Per a aquells que adorin la programació, existeixen multitud de cursos sobre Intel·ligència Artificial, una branca directament relacionada amb la robòtica i amb el “cervell” d'aquestes màquines. Els cursos en Robòtica en línia i d'iniciació a la robòtica gaudeixen també de gran acceptació i no requereixen una formació prèvia tan avançada.