Vols treballar amb robots? Doncs has d'estudiar això

Per bé que fa només uns anys hagués estat impensable, sembla que aquelles velles premisses explotades per les pel·lícules de ciència-ficció avui s'han convertit en una realitat. Ens estem referint al cèlebre desenvolupament de la robòtica i, sobretot, a la popularització d'aquesta mena de màquines en àmbits que van més enllà de la indústria i que no deixa de créixer.

Tant és així, que constitueix una àrea de professionalització excel·lent amb unes perspectives laborals molt interessants. Tanmateix, saber el que has d'estudiar per especialitzar-te no és una qüestió senzilla. Recollim aquelles carreres, màsters i cursos que et resultaran d'utilitat i et permetran aconseguir-ho.

No perdis de vista

La primera cosa que has de saber és que, com en qualsevol altra disciplina, tot dependrà de la branca que prefereixis. És a dir, un robot pot ser de moltes maneres diferents (humanoide, estar pensat per a finalitats empresarials, etcètera) i inclou parts de disseny, electrònica, maquinari i programari. El quid de la qüestió radicarà en quina et vols centrar.

Per exemple, la robòtica industrial està enfocada a la construcció de màquines que facin tasques mecàniques i repetitives, mentre que la robòtica de servei se centra en les que desenvolupen tasques útils per a la societat. La humanoide i la intel·ligent pretenen desenvolupar robots amb capacitat de raonament i capaços d'imitar les particularitats dels éssers humans, respectivament. I la robòtica d'exploració és la que s'encarrega de dur a terme programes capaços d'analitzar documents en cerca de continguts i patrons.

A més, i independentment de què triïs, és més que probable que hagis de fer diversos postgraus per especialitzar-te en el que t'agradi, per no parlar que cada pla d'estudis és diferent –és recomanable que el consultis exhaustivament a priori, ja que una mala elecció et podria desmotivar–. Dit això, aquestes són algunes opcions.

Grau en Enginyeria Electrònica, Robòtica i Mecatrònica

Per a aquells que estiguin a punt d'entrar a la universitat, l'alternativa més completa és el grau en Enginyeria Electrònica, Robòtica i Mecatrònica, una carrera relativament recent en què s'aborden qüestions com el disseny de dispositius electrònics, el suport de comunicació de les empreses, modelatge i simulació de sistemes, la construcció de robots amb finalitats industrials i el manteniment de sistemes i equips electrònics i robòtics.

Perquè te'n facis una idea, la mecatrònica combina quatre enginyeries: l'electrònica, la mecànica, la informàtica i l'enginyeria de control. En termes generals, compleix finalitats com ara automatitzar la maquinària, crear productes intel·ligents i homogeneïtzar i harmonitzar diferents components electrònics i mecànics. A més de la robòtica, també es pot aplicar a altres camps com la indústria de l'automatització, la farmacèutica, l'automobilística, la tèxtil i altres.

Grau en Enginyeria Industrial, Electrònica i Automàtica

Un mica menys específic és el Grau en Enginyeria Industrial Electrònica i Automàtica, que oferirà a l'alumne els coneixements necessaris per al desenvolupament de sistemes que millorin els processos industrials, no només des del punt de vista de la robòtica, sinó també de la indústria de l'automòbil, la medicina, etcètera.

És habitualment en la segona part d'aquesta formació quan s'aborda el desenvolupament de sistemes robotitzats. El de sistemes de control i automatització, electrònics i industrials i l'enginyeria de manteniment d'instal·lacions d'aquesta mena són altres de les seves àrees d'interès. Té també parts de modelatge i simulació de sistemes, instrumentació virtual i mecànica aplicada.

Altres carreres recomanables

Si vols tenir un ventall més variat de possibilitats, o senzillament vols tenir l'opció de triar altres alternatives, els últims cursos de Telecomunicacions inclouen assignatures de robòtica. Amb Enginyeria Elèctrica i Enginyeria en Mecànica passa una cosa semblant.

Per dedicar-te al programa, pots estudiar el grau en Enginyeria Informàtica, que inclou assignatures de robòtica industrial i similars. Es tracta de carreres des de les quals posteriorment es poden cursar màsters específics sense complicacions.

Fes un màster específic

Una de les alternatives potser més profitoses d'aquesta llista és fer un màster. Aquí també disposem de diverses possibilitats. N'hi ha centrats en la robòtica i l'automatització, però també per especialitzar-se en cibernètica i en enginyeria mecatrònica. I, tot i que arribats a aquest punt queda clar aquest tercer, no passa el mateix amb els dos primers.

El de robòtica i automatització se centra en les tendències de la robòtica industrial i de serveis –la part en què les màquines duen a terme tasques útils per als humans en un àmbit més quotidià– i també aborda les aplicacions de la robòtica mòbil. L'enfocament és més aviat pràctic i requereix haver cursat prèviament Enginyeria Industrial, Telecomunicacions, Informàtica, Enginyeria Tècnica Industrial o similars. Te'n pots fer una idea amb el pla d'estudis del de la UC3M.

La cibernètica estudia els sistemes de comunicació i regulació automàtics dels humans i els aplica a sistemes mecànics i electrònics que s'hi assemblen. Es tracta d'una branca ideal per a aquells que estiguin pensant a “fabricar” humanoides. Els màsters de cibernètica i robòtica solen incloure parts d'automatització, enginyeria biomèdica, microrobòtica, telerobòtica i robots autònoms. També ofereixen assignatures de realitat virtual i augmentada, nanotecnologia, modelatge de sistemes i mecatrònica.

Dins el camp de la robòtica, i havent cursat el grau en Enginyeria Electrònica, Robòtica i Mecatrònica, seria interessant fer un màster avançat en Enginyeria Mecànica, Ambiental, Sistemes d'Energia Elèctrica i similars en funció del nostre camp favorit.

Cursos sobre intel·ligència artificial, iniciació a la robòtica i similars

Per a aquells que adorin la programació, hi ha nombrosos cursos sobre intel·ligència artificial, una branca directament relacionada amb la robòtica i amb el “cervell” d'aquestes màquines. Els cursos de robòtica en línia i d'iniciació a la robòtica gaudeixen també de gran acceptació i no requereixen una formació prèvia tan avançada.