Aquestes són les millors hores del dia per estudiar i rendir al màxim

Benedict Carey, periodista científic de The New York Times i autor del llibre How we learn, indica que "menjar-se el llibre" ja no és necessari, és a dir, que val més dosificar els nostres esforços per fer de l'estudi una activitat eficaç. Les “fartaneres d'última hora” no han funcionat mai. I la planificació, així com les hores en què s'estudia durant el dia, són la clau.

En aquest sentit, l'autor afirma que “el cervell no és un múscul. És alguna cosa més: és un òrgan sensible a l'estat d'ànim, al temps, als ritmes circadiaris, a l'ambient i a la ubicació. Enregistra moltes més dades que les que li donem conscientment i hi afegeix detalls que no notem”. Ara bé, coneixent la teoria, quines són les millors hores del dia per estudiar i rendir al màxim?

La nit és per dormir, no per estudiar

És probable que molts estudiants no estiguin d'acord amb aquesta afirmació. L'ésser humà és un ésser de costums i quan ens adaptem a fer alguna cosa d'una manera concreta, nosaltres mateixos ens creem la il·lusió que no hi ha cap altra forma millor de fer-ho. Tanmateix, permet-nos que parlem del que diuen els experts.

Verónica Alarcón, psicòloga infantil experta en educació, considera clau dormir bé, ja que “el son és el que acaba de consolidar l'aprenentatge. Encara que no ho creguem, dormint també s'aprèn i, per tant, si no dormim, deixem en blanc una activitat fonamental per consolidar el que volem aprendre”.

Dormir sí, però, de nit?

I per què cal dormir de nit? Primer de tot, perquè estudiar és una tasca que s'ha d'alternar amb altres. “De nit no tenim cap altra opció que la d'estudiar, o almenys intentar-ho. Hem de pensar que el nostre cos està fet per descansar a aquestes hores”, afirmen des d'Aprendemas.com, experts en formació i educació. I el que és pitjor: “hi ha estudiants que recorren a la cafeïna i fins i tot a fàrmacs perillosos per poder mantenir el ritme, cosa que genera una falsa realitat d'estar despert”.

Tanmateix, segons Diego Santos, del portal per a estudiants examtime.com, estudiar de nit també té els seus avantatges. En primer lloc, perquè aconseguim silenci, tranquil·litat i menys distraccions: “durant la nit, la majoria de la gent dorm i ni les xarxes socials et podran distreure dels teus estudis”. A més, apunta que “la nit pot incrementar la teva capacitat creativa i ajudar-te a veure conceptes amb un punt de vista diferent”.

Comença el dia estudiant

En general, com bé sabem, com més avança el dia, més cansats ens sentim. La psicòloga Ángela Anguita apunta que “aprofitar les primeres hores del matí fa que tinguem prou energia per desenvolupar la nostra tasca, això sí, si prèviament hem descansat el necessari. Si no has descansat, fes-ho i estudia a la tarda”. Per part seva, Javier Taborda, docent del Departament d'Estudis Educatius de la Universitat de Caldas, a Colòmbia, comenta que, per estudiar, "les millors hores són les del matí, entre les 7.00 o les 8.00 i el migdia”.

En qualsevol cas, i tal com apunta una investigació de la Universitat de Califòrnia de Los Angeles (UCLA), el rendiment òptim “s'aconsegueix quan hi ha un equilibri entre el temps d'estudi i el son”. Per bé que és cert que hi ha molts estudiants que es concentren millor de nit, cal tenir present que cal recuperar aquestes hores que hem robat al son per voler estudiar. És per això que l'important és conèixer-se bé i adaptar les tècniques generals a les tendències i particularitats de cada hora.