Claus per bregar amb aquest company de feina que et fa el dia a dia difícil

Si encara no t'ha tocat bregar-hi, posa't en guàrdia perquè a tots, abans o després, ens arriba l'hora. I és que, per desgràcia, és molt habitual tenir un company de feina que ens fa la vida més difícil. Tant que pot fer que et costi anar a treballar cada matí.

Si ara mateix et trobes en aquesta situació, o bé tems que t'hi puguis trobar en algun moment, apunta't les claus següents per encarar aquest problema de la millor manera possible i sortir-ne victoriós.

"Hem de parlar"

Tant li fa el motiu pel qual aquest company de feina resulta insuportable: si t'ha tocat un col·lega així, hi has de parlar. “L'única manera d'abordar correctament aquest tipus de situacions i solucionar-les és fer que l'implicat vegi quin és l'efecte del seu comportament”, explica Alberto Gavilán, director de Recursos Humans d'Adecco Staffing. Si ho deixes passar, només aconseguiràs que empitjori.

Ets tòxic i ho has de saber

Sí. Som conscients que no és fàcil dir a algú les seves coses negatives, així que el responsable d'Adecco ens dona una pauta dels tres passos que cal seguir per parlar amb el nostre company:

  • Comunicar amb claredat i fer comentaris sincers a la persona implicada.
  • Fixar un pla amb mesures concretes i compromisos per les dues parts.
  • Marcar un termini màxim perquè es produeixin els canvis.

Segons Alberto Gavilán, el més important és “el procés de comunicació amb la persona tòxica per comunicar-li que ho és”. Per fer-ho, cal ser clar, deixar de banda les opinions personals i demostrar l'argumentació amb fets.

Sempre hi ha una autoritat superior

Encara que et pugui semblar que ets un delator, Gavilán aconsella tractar aquests temes amb els caps. “D'ells ha de partir qualsevol iniciativa en la solució del conflicte i són els que han de comunicar, establir els plans i supervisar que es produeixen els canvis desitjats”.

Com evitar ser la nena de l'exorcista

Si alguna vegada has hagut d'enfrontar-te a un company així (encara que sigui de classe), el que cal evitar sempre és que t'afecti de forma personal i professional. Per aconseguir-ho, és vital abordar el problema a temps. “Qualsevol altra recepta, com aïllar o evitar la comunicació, només cronificaran i accentuaran el problema i faran que cada vegada sigui de més mal solucionar”, sentencia Alberto Gavilán.

Pobre de tu

Imagina't ara que entra un company nou al qual li ha tocat treballar braç a braç amb aquest col·lega de feina que a tu et sembla insuportable. Pot ser que tinguis ganes d'advertir-lo, però és millor que et treguis aquesta idea del cap.

Per què, si ho fas amb tota la bona intenció? Doncs perquè, tal com explica Gavilán, “aquest tipus de conductes amb les noves incorporacions són perjudicials per dos motius: dona una imatge molt negativa a la persona que s'incorpora i augmenta l'aïllament i la sensació del ‘tots contra mi’ de la persona implicada”, cosa que dificulta i tanca portes a una solució.

Seré jo, senyor?

Quan tens un problema amb tots, potser la culpa no és de la resta, sinó teva. O potser els teus acudits només et fan gràcia a tu. O també pot ser que facis petar els dits i això posi nerviosa la gent.

Com has d'actuar si ets a l'altre costat? Potser t'hauries d'autoanalitzar per saber què és el que pot molestar els teus companys.