Com formar-te en big data (i de què va)

Cada dia generem grans quantitats de dades. Quan emplenem un formulari web, enviem un Whatsapp, fem servir un GPS o simplement naveguem pel web. Aquestes quantitats són tan grans que els sistemes informàtics tradicionals no són capaços de processar-les.

Aquí és on entra en joc l'especialista en big data, una de les professions amb més projecció de futur. Si estàs pensant en una carrera amb sortides, pot ser que el big data sigui per a tu.

Una necessitat actual

El big data és la gestió i l'anàlisi de quantitats massives de dades. Un cop capturades, emmagatzemades i tractades, aquestes dades es poden traduir en informació per extreure'n patrons i generar coneixement, que es podrà aplicar a infinitat de camps diferents.

Aquesta situació ha obert un mercat en què les empreses necessiten nous professionals. Algunes previsions indiquen que els ingressos mundials per programari i serveis de big data augmentaran dels 42.000 milions de dòlars el 2018 fins als 103.000 milions el 2027.

Qui són aquests nous professionals?

L'informe Generación de talento Big Data en España de la Fundació Cotec per a la Innovació assenyala quatre rols principals: directius i consultors, data scientists, arquitectes de dades i enginyers de dades, i usuaris.

Però l'espectre és molt més ampli: els nous professionals del big data han de saber transformar dades en beneficis, identificar quin valor poden aportar a l'empresa i a la societat i dissenyar estratègies per treure'n partit. Davant la dificultat d'assumir tants rols en un mateix perfil, tot sembla indicar que el mercat del big data crearà llocs de treball en moltes branques diferents.

Opcions per formar-te a tots els nivells

Aquests últims anys s'han creat diferents plans de formació tant a Espanya com en l'àmbit internacional. Et parlem d'alguns d'ells:
PER INICIAR-SE

Si t'ha picat la curiositat i vols saber de què va el tema sense aprofundir-hi gaire, prova algun d'aquests cursos en línia. Són una bona opció per entrar en aquest món i saber si fa per a tu:

PER APROFUNDIR

Si has decidit fer un pas endavant, és el moment de provar cursos que introdueixin programes específics o especialitzats en un perfil concret. Aquí en tens alguns exemples:

Et sembla interessant? Si és així, potser ha arribat el moment de donar una oportunitat al big data i avançar-te a una de les professions del futur.