Aprendre xinès és tan difícil com diuen?

Tant de bo hi hagués una fórmula màgica per aprendre xinès sense estudiar, però és gairebé impossible. Per bé que és cert que hi ha qui ho aconsegueix, aprendre'n en poc temps és tot un repte. Primer de tot, perquè el xinès (mandarí) té uns cinquanta mil ideogrames, a més dels coneguts quatre tons.

Tanmateix, el xinès no és un idioma impossible d'aprendre. De fet, hi ha qui diu que el japonès és més complicat. Si és que això és possible. Avui dia han sorgit diversos mètodes per ajudar-nos a parlar-lo en condicions. Els repassem?

No és xinès (mandarí) tot el que lluu

La primera pregunta que ens hem de fer és quants tipus d'idiomes existeixen dins el xinès. El més conegut, i que és l'oficial, és el xinès mandarí. Es basa en el dialecte de l'ètnia Han, originària del nord. En el nostre cas, quan parlem de “xinès”, ens referim a l'idioma oficial, tot i que de vegades s'hi afegeix “mandarí” precisament per distingir-lo de les altres formes dialectals. A més del mandarí, altres variants són l'idioma wu, l'idioma min i el cantonès, entre d'altres. En concret, aquest últim s'ha mantingut, juntament amb l'anglès, com una de les llengües oficials de Hong Kong.

Per què diuen que és l'idioma més difícil?

A l'escola és quan, en general, aprenem a llegir. En aquesta etapa, a un parlant d'espanyol li ensenyen una B al quadern i ja sap sempre més com ha de pronunciar aquesta lletra. A la Xina, però, quan un nen aprèn a llegir ha de fer dos processos cada cop que veu un ideograma (o hanzi): ha de saber què significa i ha de determinar com es divideix en fonemes per pronunciar-lo. Això, sense esmentar l'entonació, ja que el mandarí té quatre tons, fonamentals per determinar el significat del terme o de la frase.

Raquel Ruiz, espanyola estudiant de xinès, confirma aquesta dificultat. De fet, el que li va cridar l'atenció del xinès és que és un llenguatge tonal, en què el significat d'una paraula canvia segons el to amb què es pronuncia. “Per exemple, la paraula ma en el primer to significa “mare”. Si la pronunciem en el segon, estem dient “cànem”; en el tercer, “cavall”, i en el quart, “insultar”. I, a sobre, no hi ha indicacions escrites de com entonar. Simplement, cal memoritzar el to de cada concepte”.

Mètodes que ajuden

Un cop superada la barrera de la por, hi ha mètodes que ens ajuden a fer molt més senzill el procés d'aprendre xinès. Hi ha el mètode de l'empresa madrilenya 8Belts.com. Es comprometen a ensenyar-te a parlar en xinès en només vuit mesos. “Treballem amb un sistema molt científic, que es basa en l'aplicació d'algoritmes”, explica Anxo Pérez, el seu fundador i CEO. I parteix d'una premissa que és clau: “el 20% de l'idioma es fa servir en el 80% de les ocasions”. D'aquí surt la seva teoria que “si vols aprendre molt, aprèn menys”, en què es basa el seu mètode.

I la immersió és important? I tant! I es podria dir que és el millor mètode de tots. Després d'estudiar l'idioma durant alguns mesos, l'escriptor Juan Patricio Lombera es va desplaçar a la capital xinesa i va ser capaç de començar a comunicar-se, encara que d'una manera molt bàsica. Per a l'escriptor, la millor manera d'avançar en l'idioma és submergir-se en la cultura del país i perdre la vergonya a l'hora de comunicar-te.