Quina assegurança necessita un ciclomotor?

Com a vehicle, està obligat a tenir una assegurança que cobreixi la responsabilitat civil en cas de danys a tercers
Un ciclomotor és un vehicle de dues rodes que, encara que a primera vista es pugui confondre amb una moto, hi té grans diferències. Es tracta d'un mitjà de transport amb un motor la cilindrada màxima del qual és de 50 centímetres cúbics, i això li permet assolir una velocitat màxima limitada per llei de 45 quilòmetres per hora. Encara que amb aquestes característiques sembla complicat tenir un accident, sobretot per com n'està, de limitada, la seva velocitat, un ciclomotor no deixa de ser un vehicle amb motor que pot circular per ciutat i carreteres convencionals. Aquestes dues característiques obliguen els seus conductors a tenir el ciclomotor assegurat
Bàner superior Assegurances BBVA Bàner superior Assegurances BBVA
Descobreix les Assegurances BBVA
El que més valores mereix la millor protecció.

Un dels grans perills dels ciclomotors es troba en l'edat mínima que es permet per conduir-los: la llei estableix que a partir dels 15 anys ja es pugui obtenir un carnet AM per conduir-los.

En tractar-se d'una edat tan primerenca, les estadístiques de mortalitat com a conseqüència d'un accident de ciclomotor són alarmants. Les xifres oficials de la DGT assenyalen que un de cada dos morts en aquests accidents té entre 15 i 17 anys. Aquestes dades posen de manifest que un ciclomotor té riscos que comporten, d'una banda, la necessitat de precaució i responsabilitat per part del conductor i, d'altra banda, l'obligatorietat de tenir el vehicle assegurat per l'alta probabilitat de causar danys a tercers.

Malgrat els perills, un ciclomotor pot ser un mitjà de transport molt útil a la ciutat o als nuclis residencials una mica apartats del centre urbà i amb mala connexió per transport públic. Per tant, cal veure-ho com el que és, un vehicle que requereix responsabilitat i una conducció amb cap, igual que les motos i els cotxes.

Com que es tracta de vehicles amb menys cilindrada i una velocitat màxima molt més reduïda, el capítol 2 de la Llei sobre Responsabilitat Civil i Assegurança en la Circulació de Vehicles de motor estableix que tot conductor de ciclomotor està obligat a contractar una assegurança de responsabilitat civil amb una pòlissa que garanteixi la cobertura dels danys que es puguin ocasionar a tercers.

Dins la garantia obligatòria, aquestes assegurances solen proporcionar dues cobertures bàsiques, que per bé que les seves condicions o alguna de les seves característiques poden variar d'una asseguradora a una altra, de manera general coincideixen en dos aspectes:

  • Responsabilitat civil: és la cobertura bàsica i mínima exigida per llei. Consisteix en la responsabilitat que adquireixes com a propietari i conductor del ciclomotor davant desperfectes i danys causats a tercers com a conseqüència d'un accident en què tu ets el responsable. És el cas de si, per exemple, mentre condueixes el ciclomotor danyes algun objecte del mobiliari públic com un banc o un fanal, rasques un vehicle aliè ocasionant desperfectes a la xapa o la pintura, o bé algú resulta ferit com a conseqüència de la teva conducció. Aquests tres casos són exemples de danys a tercers, ja siguin públics o privats, els quals la pòlissa de la teva assegurança de responsabilitat civil del teu ciclomotor ha de cobrir econòmicament.
  • Defensa jurídica i reclamació de danys: consisteix en la garantia de cobrir totalment o parcialment les despeses d'assistència jurídica del conductor en cas d'accident.

En tractar-se de la pòlissa més bàsica, quan contractem una assegurança de responsabilitat civil per al ciclomotor, cal tenir en compte que no estarem coberts en cas de robatori, sinistre total, danys propis per accident, ni tampoc si necessitem un vehicle de substitució.

Bàner central Assegurances BBVA Bàner central Assegurances BBVA
Coneix les nostres assegurances
I tria la que s'adapti més bé a les teves necessitats.

Cobertures addicionals d'una assegurança de ciclomotor

Es poden trobar algunes pòlisses que també cobreixin aquests altres aspectes:

  • Assistència en viatge: si el ciclomotor pateix alguna avaria a la carretera. Recordem que aquests viatges es limiten a vies urbanes i carreteres convencionals, ja que els ciclomotors tenen prohibit circular per autopistes i autovies.
  • Assegurança d'accidents del conductor: en una assegurança de ciclomotor, aquesta cobertura és excepcionalment estranya per l'elevat cost econòmic, atès que la probabilitat de defunció en moto és 7 vegades superior a la del cotxe. Però en cas de trobar-la, consisteix a cobrir el conductor en cas de defunció, incapacitat permanent i despeses mèdiques derivades d'un accident.

Què passa si cap asseguradora autoritza la pòlissa?

Malgrat que aconseguir una assegurança de ciclomotor sent menor d'edat pot ser una tasca complicada, és necessari dedicar-hi temps fins a aconseguir-ho, ja que no tenir la pòlissa corresponent està penat per llei. Les conseqüències de no tenir l'assegurança corresponent són el precinte i retenció del vehicle fins que es contracti, a més d'una sanció econòmica d'entre 301 € i 3.005 € en funció de la durada de la falta d'assegurança o de si es tracta d'una multa per reiteració del delicte.

Com que no es tracta d'un cas aïllat, l'ens públic ha previst una alternativa: acudir al Consorci de Compensació d'Assegurances. Es tracta d'una entitat pública que assegura les persones a qui no admet cap entitat asseguradora privada. Per aconseguir aquesta pòlissa cal acreditar que t'han rebutjat prèviament almenys dues entitats.

CTA Assegurances BBVA CTA Assegurances BBVA
Assegurances - També podria interessar-te Assegurances - També podria interessar-te

També et podria interessar

  • T'expliquem les característiques d'una assegurança de renda vitalícia i quins són els seus avantatges.
  • Donada l'obligació de reparar danys que has causat a uns altres, una assegurança de responsabilitat civil pot ser necessària.
  • T'expliquem el seu funcionament, les seves claus i com pots identificar quina s'ajusta a les teves necessitats.
Assegurances - Eines Assegurances - Eines

Eines d'assegurances

  • Fes el teu propi exemple amb les teves actuals assegurances i descobreix quant podràs estalviar si decideixes incloure-les en el Pla EstarSeguro BBVA.