Renda 2018, tot el que hauries de saber

Claus per a la presentació de la declaració de la renda.
Dimarts passat, 2 d'abril de 2019, va començar la campanya de la Renda 2018, i per ajudar-te en els tràmits necessaris per presentar-la en aquest article examinarem diversos aspectes significatius, com les dates clau i el tractament fiscal de diferents productes financers.
Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Dates clau que cal tenir en compte en la campanya de la Renda 2018

 • Des del 15 de març és possible consultar en el web de l'Agència Tributària les dades fiscals i obtenir el número de referència.
 • Des del 2 d'abril es pot presentar la declaració de la Renda 2018, ja sigui per Internet o per via telefònica. Cal destacar que els contribuents tenen a la seva disposició l'app de l'Agència Tributària (gratuïta i disponible per a Android a Google Play i a l'App Store per als iPhone) des de la qual és factible consultar l'esborrany i presentar la declaració.
 • El 9 de maig s'inicia el termini per a la sol·licitud de cita prèvia a les oficines de l'AEAT i altres entitats col·laboradores. Igualment, pots sol·licitar aquest servei per via telefònica, internet o a través de l'app de l'Agència Tributària.
 • A partir del 14 de maig, serà possible la presentació presencial de la declaració de la renda, ja sigui a través de les mateixes oficines de l'Agència Tributària, d'entitats col·laboradores o de comunitats autònomes.
 • Recorda que el termini per presentar la declaració finalitza l'1 de juliol de 2019. En qualsevol cas, per a aquells contribuents la declaració dels quals els surti que cal pagar i vulguin domiciliar el pagament, la data límit serà el 26 de juny.

Tractament fiscal dels productes financers

A l'hora de fer la declaració de la renda, convé tenir en compte que els productes financers donen lloc a dos tipus de rendes fiscals:

 • Els guanys o les pèrdues patrimonials que són els generats principalment per la transmissió d'accions i de fons d'inversió.
 • Rendiments de capital mobiliari, que són les contraprestacions rebudes per interessos bancaris, dividends i altres instruments financers. En qualsevol cas, cal ressenyar que quedarien exclosos d'aquesta categoria els fons d'inversió i els plans de pensions dels quals parlarem més endavant.

En ambdós casos, la tributació oscil·la entre el 19 i el 23%, i cal computar-los en la base imposable de l'estalvi. D'altra banda, és important recordar que la transmissió de drets de subscripció preferent generarà un guany patrimonial que ha de ser sotmès a retenció.

Mesures que permeten rebaixar la càrrega fiscal

Els contribuents es poden beneficiar de certes deduccions que permeten rebaixar la càrrega fiscal de la declaració de la renda. És el cas de la deducció per inversió en habitatge habitual, aplicable a aquells compradors que van adquirir l'immoble abans de l'1 de gener de 2013 i per un import màxim de 9.040 euros per contribuent.

Respecte a la tributació dels fons d'inversió, un dels seus grans avantatges és que el traspàs entre fons (és a dir, traslladar la inversió d'un fons a un altre) complint determinats requisits no tributa fins que no es produeix el reemborsament definitiu d'aquest (“règim d'ajornament”). A efectes fiscals, ha de considerar-se com a guany o pèrdua patrimonial, i, per tant, és necessari integrar-lo a la base imposable de l'estalvi en l'IRPF. Pots ampliar informació sobre aquests i altres avantatges fiscals dels fons d'inversió en el nostre article "Així és la fiscalitat dels fons d'inversió".

Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

D'altra banda, si has invertit en plans de pensions, recorda que les aportacions poden suposar un estalvi fiscal en la declaració d'IRPF. D'aquesta manera, per als titulars d'un pla de pensions és possible desgravar les aportacions amb un límit, que serà el més baix de les quantitats següents: 8.000 euros o el 30% dels rendiments nets del treball i/o activitats econòmiques. Aquests límits poden quedar augmentats si es fan aportacions a favor del cònjuge o de persones amb discapacitat.

Si estàs considerant invertir en un pla de pensions, et convidem a llegir els articles “Claus de l'aportació a un pla de pensions” i “Com rescatar un pla de pensions de la manera més rendible” on expliquem, de manera detallada, els tipus i les quanties d'amortització, les diferents formes de rescat i els avantatges fiscals d'aquest producte financer. I és que amb una adequada estratègia d'estalvi és possible beneficiar-se de significatives rebaixes fiscals.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions

També et podria interessar

 • T'expliquem quins aspectes has de valorar abans d'accedir al capital acumulat al pla de pensions.
 • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
 • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

 • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
 • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
 • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
 • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
 • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?