Diversificar els meus actius financers, m'ajuda a estalviar més?

Invertir en diferents tipus de producte pot ser la clau per fer créixer els teus beneficis.
Els actius financers són títols o anotacions comptables que atorguen al comprador dret a rebre un ingrés futur procedent del venedor. No solen posseir valor físic i són emesos per entitats econòmicas com, per exemple, empreses, comunitats autònoms o governs. La seva fi és que el comprador rendibilitzi els diners invertit i que el venedor, per part seva, obtingui finançament. Com? El primer adquireix el drets sobre els actius reals de l'emissor i l'efectiu que aquests generin.
Bàner superior calcula rendibilitat Bàner superior calcula rendibilitat
Treu partit al teu diners
Tria el fons d'inversió que s'adapti més bé a les teves necessitats.

La rendibilitat que s'obté d'ells depèn del risc que desitgi assumir l'inversor. Partint d'això, trobem 3 tipus d'actius financers:

Renda fixa: instruments emesos per les administracions públiques o les empreses. L'escàs risc que s'assumeix amb ella fa que sigui l'actiu financer recomanat per perfilis més conservadors, els quals prefereixen sacrificar una rendibilitat major (esperada) per un nivell de risc més sota. Les lletres del tresor o els pagarés d'empreses són alguns d'aquests actius de renda fixa.

Renda variable, el seu alt risc dona lloc a uns alts beneficis que, tanmateix, mai estan assegurats en dependre de factors de gran variabilitat com l'estat dels comptes una empresa o del mercat en què s'opera. Un exemple d'ells són les accions, les quals es recomanen (al costat d'uns altres actius financers de la mateixa categoria) a inversors decidits que cerquen altes rendibilitats encara que la volatilitat del seu preu sigui més elevada.

Renda mixta, barreja dels dos anteriors, el seu risc i rendibilitat depenen de l'equilibri entre ambdós, sent majors si la balança s'inclina cap a la renda variable i menors si el fa cap a la renda fixa. Ideals per als perfils moderats ja que els permet diversificar la seva inversió, reduint així el risc.

La diversificació: com reduir els riscos

En major o menor mesura tota inversió genera un cert grau de risc, ja que està subjecta a condicions canviants que poden fer que el resultat final no sigui el que s'espera. 

Per això, i de cara a reduir aquest risc, és molt important la diversificació de les inversions. Una forma d'equilibrar el rendiment esperat de la teva cartera i, per tant, d'estalviar més.  Hi ha diverses formes:

 • Per actius: consisteix en repartir de manera adequada la renda variable, la fixa i els actius del mercat monetari. D'aquesta manera, els beneficis depenen de la mitjana de rendibilitat de tota la cartera. Per exemple, si disposem de 5.000€ i els invertim en un mateix actiu financer, qualsevol problema que aquest tingui posarà en perill el nostre diners. Tanmateix, si el dividim en diversos, les pèrdues que pugui tenir un es compensen amb els guanys d'un altre.
Bàner central Bàner central
Cercador de fons
Coneix el catàleg de fons d'inversió de BBVA.
 • Diversificació per sectors: el cicle econòmic influeix en el comportament dels diferents sectors de l'activitat. Per això és important que, si varien les circumstàncies econòmiques, tinguem inversions en sectors de la qual evolució sigui comparativament favorable. 
 • Diversificació per zones geogràfiques: el problema tractat respecte als sectors pot extrapolar-se als països. És a dir, si un inversor té tots els seus actius financers en un mateix país, qualsevol baixada en les seves previsions econòmiques pot afectar de forma negativa a tota la seva cartera. Per això, es recomana invertir de manera diversificada i global. I és que no totes les regions tenen el mateix comportament en cada context de mercat, d'aquí que una adequada combinació d'elles permeti reduir els riscos associats a una sola. Un deteriorament de les perspectives en una determinada geografia tindrà així un impacte molt menor sobre la rendibilitat de la cartera.
 • Diversificació per fons: encara que tinguis bé diversificat el teu fons d'inversions, serà difícil que cobreixi la totalitat dels sectors i zones geogràfiques existents i d'interès. Per això, és aconsellable diversificar en més d'un. D'aquesta manera, accedim a més actius, sectors i geografies i, també, a equips de gestors i estratègies. 
 • Diversificació per divises: la inversió en divises diferents de l'euro pot contribuir a millorar la relació entre la rendibilitat esperada i el risc assumit de la nostra inversió. 
CTA subinici fons CTA subinici fons
Fons d'inversió - També et podria interessar Fons d'inversió - També et podria interessar

També et podria interessar

 • Coneix les característiques, la tipologia i la descripció del que coneixem com a actius financers.
 • T'expliquem com funcionen els fons d'inversió i tot el que necessites saber per invertir els teus diners.
 • Risc reduït i rendibilitat coneguda per endavant són dues de les característiques de la inversió en renda fixa.
Fons d'inversió - Eines Fons d'inversió - Eines

Eines de fons d'inversió

 • El simulador de fons d'inversió de BBVA t'ajuda a conèixer la rendibilitat que podràs aconseguir amb els teus estalvis.
 • No saps quin fons d'inversió s'adapta millor a les teves necessitats? El nostre comparador t'ajudarà a triar la millor opció.
 • Troba el millor fons d'inversió on invertir els teus estalvis i comença a rendibilitzar els teus diners.
 • Calcula la rendibilitat d'una inversió d'una manera ràpida i senzilla amb la calculadora que posem al teu abast.