Subvencions PAC: coneix com tramitar-les

Descobreix tot el que has de saber sobre les subvencions PAC
La Política Agrària Comuna (PAC) té com a objectiu atorgar i gestionar les subvencions dirigides als agricultors i ramaders de la Unió Europea, que es tramiten a partir d'una sol·licitud única a les Oficines Comarcals Agràries (OCA). Si ets agricultor i estàs pensant a sol·licitar una subvenció de la PAC, t'interessarà saber que a BBVA tenim productes financers especialment pensats per a tu, com l'Agropréstamo Anticipo PAC, que et permet anticipar el cobrament de les subvencions i, així, guanyar liquiditat. Descobreix més detalls sobre les subvencions PAC, qui les pot sol·licitar i els passos necessaris per fer-ho.
Bàner superior Agropréstamo Bàner superior Agropréstamo
Domicilia la PAC a BBVA
I sol·licita l'Agropréstamo Anticipo PAC per tenir els diners abans de rebre la subvenció.

Què són les subvencions PAC i quines novetats tenen per al 2019

Aquestes subvencions van néixer durant els anys 50 per tal de contrarestar l'impacte nefast de la Segona Guerra Mundial sobre l'agricultura i, per tant, sobre el proveïment d'aliments. El seu objectiu era proporcionar certes ajudes a nivell europeu per reactivar l'economia i l'activitat en el sector agrícola, a més de garantir una qualitat de vida raonable per als agricultors i ramaders. La PAC ha anat evolucionant i adaptant-se als temps però, actualment, continua conservant els seus objectius originals.

Fa poc, la PAC ha tingut una sèrie de modificacions de cara a adaptar-la a la normativa comunitària i als compromisos mediambientals, així com per introduir-hi diverses millores tècniques. Així, el passat 8 de novembre de 2018, el Consell de Ministres va aprovar el Reial decret 1378/2018, que va entrar en vigor l'1 de gener de 2019, per a les sol·licituds d'aquest mateix any i que regula la concessió d'ajudes de la PAC. Aquest modifica el Reial decret de 2014. Els canvis més rellevants d'aquesta actualització de la Política Agrària Comuna són els següents:

 • Canvis relatius a les pastures (relacionats amb la prevenció del seu abandonament), la declaració de les seves superfícies i la flexibilització d'ajudes.
 • Variacions en relació amb la utilització de purins.
 • Introducció d'una nova espècie a la llista de cultius fixadors de nitrogen.
 • Increment en l'enviament de dades a la Direcció General del Cadastre i l'Institut Nacional d'Estadística (INE) amb l'objectiu d'aprofitar la informació de la PAC per implementar possibles millores en l'organisme i les seves subvencions.
 • Simplificació de la gestió de la normativa i dels tràmits.
 • Obertura de la convocatòria per sol·licitar la incorporació de l'agricultura ecològica.
 • Obligació de declarar les superfícies de fruites i hortalisses i la informació relacionada amb el cap d'explotació i la destinació de la producció.

Requisits per sol·licitar les subvencions PAC

Els agricultors i ramaders que vulguin sol·licitar les ajudes de la PAC han de complir amb una sèrie de requisits.

 • El primer és ser agricultor actiu, titular d'una explotació agrícola o ramadera que estigui inscrita en el registre i que tingui la documentació corresponent dels registres d'explotacions (REA, ROPO, etc.), i desenvolupar l'activitat agrària (cria, producció o cultiu de productes agraris) a la superfície d'explotació declarada.
 • Així mateix, els sol·licitants hauran de poder acreditar que almenys el 20% dels seus ingressos agraris totals procedeixen de fonts diferents de la PAC i que no es dediquen a cap de les activitats excloses, com ara instal·lacions de proveïment d'aigua o serveis immobiliaris.
 • Finalment, se'ls exigirà haver passat el control d'activitat agrària, així com l'assumpció del risc empresarial de l'explotació.
Bàner central agropréstec Bàner central agropréstec
Aconsegueix una bestreta de la subvenció domiciliant la PAC en BBVA.
També pots sol·licitar l'import íntegre.

Com tramitar les ajudes

Quan els agricultors o ramaders hagin comprovat que compleixen amb tots els requisits que estableix la PAC, podran sol·licitar les subvencions. El 2019, el termini per presentar aquestes sol·licituds comença l'1 de febrer i finalitza el 30 d'abril.

El procediment és ràpid i senzill, ja que, encara que se sol·licitin diverses subvencions, n'hi ha prou amb presentar una sol·licitud única dirigida a l'autoritat competent de la comunitat autònoma en què es trobi l'explotació o la major part d'aquesta (per als ramaders que no tinguin superfície, serà la comunitat autònoma en què es trobi el nombre més gran d'animals). A l'hora de presentar la sol·licitud, és fonamental complimentar-la correctament i presentar-la dins dels terminis establerts, a més d'incloure-hi les acreditacions esmentades anteriorment. Altrament, el sol·licitant podria incórrer en penalitzacions o en la pèrdua de les ajudes. Com a novetat, aquest any s'incorpora en certes comunitats autònomes un mètode de control de la superfície de terreny declarada pels agricultors que fa ús del monitoratge amb satèl·lits amb l'objectiu d'analitzar l'admissibilitat de les parcel·les; s'espera que aquest mètode agilitzi considerablement el procés, ja que s'utilitzarà com a mitjà per decidir si el sol·licitant té dret a la concessió de l'ajuda.

Avui, sol·licitar ajudes de la PAC és més còmode i ràpid que mai. Només cal reunir els documents necessaris i presentar-los dins del termini indicat per poder gaudir d'aquestes subvencions específiques per al món agrícola.

BBVA no és responsable del contingut, veracitat, exactitud, suficiència, integritat o actualització d'aquest article, ja que l'han elaborat tercers aliens a BBVA. L'article té valor merament informatiu i orientatiu; en cap cas no és vinculant ni obligatori i no constitueix cap oferta comercial o compromís contractual de BBVA.

Creat per Entropy.

Fonts:

CTA Agropréstamo CTA Agropréstamo
Empreses - També podria interessar-te Empreses - També podria interessar-te

També et podria interessar

 • T'expliquem quins són els criteris per classificar a una empresa en funció de la mida que tingui.
 • T'expliquem com ajuden a establir els impostos que ha de pagar cada treballador en funció dels seus ingressos
 • T'expliquem tots els detalls que necessites saber sobre aquesta associació estratègica temporal.