Criteris per triar la millor franquícia

Quins aspectes cal valorar a l'hora de triar una franquícia

Quan intentem triar la millor franquícia per crear el nostre negoci, el primer que s'ha de fer és escollir el model de negoci. I aquí és on hi ha la clau de l'èxit. Hauran de ser models de negoci que ens agradin, amb els quals ens sentim identificats i en què puguem desenvolupar-nos amb passió.

El primer que s'ha d'analitzar és si realment s'està preparat per ser emprenedor o no, perquè ser franquiciat és ser emprenedor. Això significa un esforç, tant econòmic com humà, al qual cal fer front. No ens podem deixar endur pels “cants de sirena” en què l'activitat presenta una rendibilitat molt alta des del primer moment o en què l'esforç és molt limitat, ja que els negocis necessiten el seu temps de maduració i dedicació plena, també en el cas de les franquícies.

Bàner superior Compte Negocis Bàner superior Compte Negocis
Compte Negocis
El compte per al teu negoci sense comissió de manteniment.

A partir d'aquí, s'hauran d'estudiar les particularitats del sistema de franquícia analitzant els avantatges i els drets però també les obligacions que aquest sistema presenta.

No tots els emprenedors són vàlids per treballar sota el paraigua de la franquícia, ja que, a més de les característiques pròpies de qualsevol emprenedor, com ara lideratge, capacitat financera, disciplina empresarial, experiència professional, perseverança, automotivació, capacitat de sacrifici, etc., haurà de tenir tres requisits addicionals: sentit de xarxa, fidelitat i capacitat per treballar en grup.

Un cop feta l'autoavaluació de forma satisfactòria, s'haurà de triar el model de negoci. I aquí és on rau la clau de l'èxit. Hauran de ser models de negoci que ens agradin, amb els quals ens sentim identificats i en què puguem desenvolupar-nos amb passió, sempre verificant que el sector es troba en fase de creixement i que hi ha una demanda suficient a la zona on ens vulguem situar.

A continuació, estudiarem les cadenes que operen en el mercat, tenint com a aliada la Llei (RD 201/2010 Llei de comerç detallista) que ens permet demanar una sèrie d'informació fonamental per prendre decisions. Entre altres aspectes: Identificació del franquiciador, sector d'activitat, contingut i característiques de la franquícia i de la seva explotació, estructura i extensió de la xarxa i característiques essencials de l'acord de franquícia.

Del negoci partint de l'experiència del franquiciador i de les unitats obertes, per evitar problemes de liquiditat a mitjà termini. Aquesta planificació financera s'ajustarà un cop s'hagi seleccionat el local, si cal. Serà d'importància vital fer una planificació financera que té un paper molt important tant en inversió –adequació de local– com en cost –lloguer mensual.

Finalment, recomanem posar-se en contacte amb els franquiciats de la xarxa objecte d'estudi, ja que aquests poden donar informació de primera mà. Així mateix, la revisió de la informació amb agents del sistema (associacions, consultores, advocats, etc.) serà de gran utilitat a l'hora de prendre la decisió final.

CTA Compte Negocis CTA Compte Negocis
Empreses - També et podria interessar Empreses - També et podria interessar

També et podria interessar

  • T'expliquem quins són els criteris per classificar a una empresa en funció de la mida que tingui.
  • T'expliquem com ajuden a establir els impostos que ha de pagar cada treballador en funció dels seus ingressos
  • T'expliquem tots els detalls que necessites saber sobre aquesta associació estratègica temporal.