Quan obrir i com utilitzar els comptes infantils o de menors

Un menor pot tenir un compte bancari, però cal seguir unes pautes per tramitar-lo i fer-lo servir
Encara que en la majoria d'ocasions relacionem el concepte de compte bancari amb persones adultes que cerquen rendibilitat, estalvis o sol·licitar una hipoteca, un menor d'edat també pot disposar d'aquest producte. De fet, és molt comú que això passi quan neix una criatura i els pares o familiars pròxims (avis, oncles, amics, padrins…) volen garantir-li uns estalvis des del primer dia. Es tracta del que anomenem comptes infantils. Però quin és el millor moment per obrir-los i com utilitzar-los? Descobreix-ne les claus a les línies següents i assabenta't de com funcionen.
Bàner Superior Comptes Sense Comissions Bàner Superior Comptes Sense Comissions

Coneix el Compte Online Sense Comissions

Quan i com obrir un compte infantil o de menors?

El millor moment per obrir comptes infantils és relatiu i depèn de les circumstàncies, encara que és cert que, com s'esmentava prèviament, un bon moment pot just en néixer l'infant. Així, es comença a invertir en el seu futur. Tanmateix, també es poden obrir posteriorment, quan el nen és una mica més gran, i utilitzar-los per fomentar l'hàbit de l'estalvi i la importància d'aquest costum.

Sobre el que no hi ha dubte és sobre els requisits necessaris per obrir-lo. Si el titular del compte és menor, ha de tenir un representant legal. El representant legal del menor generalment és el seu tutor legal, que acostuma a ser el pare o la mare, i s'acredita amb el llibre de família. Però podria ser una altra persona qui representi legalment el menor si ho acredita amb sentència judicial o qualsevol altre document que acrediti la tutela del menor.

Per obrir un compte infantil és imprescindible que el menor tingui DNI o, si no, que tingui un NIF provisional que proporcioni l'Agència Tributària.

El que has de tenir molt en compte sobre la utilització dels comptes infantils

Una vegada que el compte està obert, cal seguir una sèrie de pautes de la màxima importància a l'hora de gestionar-lo. La primera és que si el compte és per al menor, no es pot utilitzar per a assumptes propis del representant legal. De fer-ho, aquesta conducta pot comportar conseqüències, fins i tot judicials.

Així mateix, moltes vegades es comet un error evitable: malgrat que els pares actuen com a representants legals, si el nen és el titular i els fons són per a ell, només ell en pot ser el titular. Altrament, es poden generar malentesos fiscals o fins i tot hereditaris si el progenitor mor.

Depenent de la modalitat de comptes infantils, hi pot haver una targeta associada o no. Aquesta targeta no serà de crèdit, sinó de dèbit o prepagament. El representant legal haurà d'autoritzar i confirmar operacions amb el compte que faci el menor perquè s'acceptin.

Bàner Central No Comissions Bàner Central No Comissions

0 € en comissions pel teu compte i targeta.

Coneix el Compte Online Sense Comissions

Consells per obrir i utilitzar un compte infantil

És cert que les recomanacions poden ser nombroses, però destaquen aquests tres consells, que t'ajudaran amb l'obertura i també amb la gestió del compte:

  • Cerca, compara i tria: és una cosa que sempre hem de fer en contractar qualsevol producte, i aquest no n'és una excepció. Valora la millor opció en funció de l'edat de l'infant, de l'ús que es faci del compte o de si es volen deixar els diners a llarg termini per generar certa rendibilitat.
  • Targeta de dèbit amb límits: pot ser una idea excel·lent perquè el menor aprengui a ser responsable i desenvolupar el valor de l'autonomia. Això sí, això estarà directament relacionat amb l'edat del menor i amb la decisió dels pares. A BBVA es pot contractar una targeta de crèdit des dels dotze anys, sempre amb un representant major d'edat.
  • Llegeix bé les condicions: com en qualsevol producte, és vital per evitar sorpreses inesperades. Assegura't que no hi hagi clàusules confuses o especials i que, si no els vols, tampoc no hi hagi altres productes o targetes associats.

El cert és que els comptes infantils ofereixen avantatges interessants. Per exemple, no se solen cobrar comissions per administració o manteniment ni tampoc per fer traspassos de diners des del compte dels pares. A més, també és habitual que, en obrir-lo, s'ofereixin regals per a l'infant, com joguines o articles infantils.

CTA Fes-te Client CTA Fes-te Client
Comptes - També et podria interessar Comptes - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Ajuden a identificar el banc receptor d'una transferència i garantir la seguretat del procés.
  • Hem posat a la teva disposició diverses funcionalitats en línia que faran més senzilles les teves gestions, siguis on siguis.
  • El temps que triga a fer-se una transferència varia. T'expliquem tot el que fa referència a aquesta operació bancària.
Comptes - Eines Comptes - Eines

Eines de comptes